AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat adviezen over mentale gezondheid, gegeven door artificiële intelligentie chatbots, tekortschieten. Het grote voordeel van deze bots is dat ze altijd beschikbaar zijn, meestal gratis en worden gevoed door gigantische hoeveelheden data, Ze…

wetenschap artificiele intelligentie

Gaat kunstmatige intelligentie de therapeut vervangen?

Er is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven over artificiële intelligentie (AI). De mogelijkheden blijken legio en het fenomeen laat ook de geestelijke gezondheidszorg niet ongemoeid. De discussie daarover zal de komende jaren nog wel even aanhouden. Alle onderzoeken uit het verleden…

wetenschap artificiele intelligentie

1,2 miljoen voor uitbouwen EvidenceHunt

Met AI zoeken naar medisch bewijs in databases van PubMed, richtlijnen en protocollen is populair. De toepassing EvidenceHunt – ontwikkeld door onder andere psychiater Christiaan Vinkers – heeft inmiddels 25.000 gebruikers. Deze week heeft een groep investeerders 1,2 miljoen euro toegezegd om…

artificiele intelligentie

AI in de ggz: Wilde Westen of Brave New World?

Het congres AI in de GGZ, afgelopen juni in de Rode Hoed in Amsterdam, geeft een goed overzicht van de stand van zaken. Kunstmatige intelligentie heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel in mogelijkheden en toepassingen als in acceptatie en gebruik. Maar in alle enthousiasme is er nog…

artificiele intelligentie

Mag een chatbot cliënten behandelen?

Kan een chatbot de rol van behandelaar in de ggz aannemen? Die vraag heeft veel ethische implicaties, zo blijkt uit onderzoek van promovendus Mehrdad Rahsepar Meadi. De zorgprofessionals zijn het er dan ook niet over eens. Tijdens het congres AI in de GGZ, op 14 juni in de Rode Hoed in…

artificiele intelligentie

MoodCapture-onderzoek: AI herkent depressie aan selfies

Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om via dagelijkse selfies te analyseren of iemand depressief is. Dat deden zij door kunstmatige intelligentie te laten kijken naar 125.000 beelden van mensen bij wie een ernstige depressieve stoornis is gediagnosticeerd. Die combineerden zij…

artificiele intelligentie depressies

Met Kunstmatige Intelligentie is een dreigende psychose beter te voorspellen

Een internationaal samenwerkingsverband van onderzoekers meldt dat het mogelijk is om het begin van psychoses bij mensen met een hoog risico te voorspellen voordat een psychose daadwerkelijk optreedt, door gebruik te maken van een machine learning tool die MRI-scans van de hersenen…

psychose artificiele intelligentie

Minder stress en meer veerkracht binnen bedrijven door vroegsignalering en AI

Het zogenaamde DESTRESS-consortium gaat een nieuwe manier ontwikkelen om stress aan te pakken en veerkracht te vergroten binnen organisaties. Projectleider is Christiaan Vinkers, hoogleraar Stress en Veerkracht bij Amsterdam UMC.
De onderzoekers gaan kijken of ze ‘oplopende stress en…

stress artificiele intelligentie

AI kan voorspellen of antidepressivum aanslaat

Door AI los te laten op een hersenscan en klinische informatie van een individuele patiënt met een ernstige depressie kan al voor de behandeling worden voorspeld of sertraline werkt. Seratrine is een antidepressivum waarvan normaal na gebruik van anderhalve maand à twee maanden duidelijk is of…

artificiele intelligentie

AI kan lhbti’ers uitsluiten of discrimineren

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) kan lhbti’ers buitenspel zetten. De algoritmes kunnen hen uitsluiten en discrimineren, onder meer in de gezondheidszorg. Dat komt doordat de groep niet goed is vertegenwoordigd in de gegevens die de technologie gebruikt. Daarvoor waarschuwt…

lhbt artificiele intelligentie

AI kijkt naar verband tussen darmziekten en hersenaandoeningen

Het Radboudumc gaat artificiële intelligentie (AI) ontwikkelen om het verband tussen ziekten van de darmen met aandoeningen van het brein – zoals depressie, ADHD of angst – te onderzoeken.
De Nijmeegse onderzoekers maken deel uit van een internationale groep die een computersysteem gaat…

artificiele intelligentie

Ggz is positief over AI, maar wel met argusogen

Wat is de impact van artificial intelligence (AI) op de ggz? Dat was donderdag 30 november de centrale vraag tijdens het symposium in de Bibliotheek Neude in Utrecht, toevallig precies één jaar na de introductie van ChatGPT. Onder leiding van dagvoorzitter Philip van de Poel, senior redacteur…

artificiele intelligentie

Artificiële Intelligentie signaleert angst en depressie bij zorgpersoneel

Een recente studie laat zien dat medewerkers in de gezondheidszorg tijdens de vroege fase van de COVID-19-pandemie een toename van psychische stress hebben ervaren. Bovendien toont de studie aan dat kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen bij het detecteren van werkgerelateerde angst en…

artificiele intelligentie

Artificiele Intelligentie moet succes van behandeling depressies verdubbelen

Depressie is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Patiënten worden op basis van trial-and-error behandeld, omdat onbekend is bij welke behandeling een patiënt baat heeft. Dat schrijft de universiteit van Tilburg naar aanleiding van de toekenning van een subsidie van 4,6 miljoen euro voor…

artificiele intelligentie depressie

GGZ Westelijk Noord-Brabant zet vol in op Artificiële Intelligentie

GGZ WNB, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de regio Westelijk Noord-Brabant, zet stevig in op Artificiële Intelligentie (AI) en automatisering om de administratieve lastendruk te verminderen en de directe tijd van behandelaren te vergroten. Ook worden backoffice processen…

artificiele intelligentie

Maakt artificiele intelligantie de 'ouderwetse' vragenlijst overbodig?

Cliënten in de ggz wordt vaak gevraagd om hun gevoelens te beoordelen door middel van een beoordelingsschaal. Het is vaak onderdeel van het diagnosticeren van een depressie of angststoornis.
Een nieuwe studie van de Universiteit van Lund in Zweden toont echter aan dat als het mogelijk…

artificiele intelligentie

Is kunstmatige intelligentie de ‘red pill’ voor de ggz?

”ChatGPT achtige technieken kunnen ons helpen om sneller up-to-date te zijn”
 
Gaan pratende robots en artificial intelligence de ggz overnemen? Met de komst van technieken als ChatGPT gaan de ontwikkelingen razendsnel. Psychiaters hebben de controversiële chatbot getest op…

artificiele intelligentie

ChatGPT weet opvallend veel over psychiatrie, maar je kunt er niet blind op varen

Worden psychiaters en psychologen binnenkort vervangen door kunstmatige intelligentie? Christiaan Vinkers en Jurjen Luykx, beide psychiater bij respectievelijk het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht legde het veelbesproken programma ChatGPT veertig vragen voor en waren onder de indruk van het…

artificiele intelligentie

Met kunstmatige intelligentie op zoek naar oorzaak en verloop van psychiatrische problemen

Psychiatrische aandoeningen zoals ADHD, autisme, schizofrenie en depressie hebben vele vormen en oorzaken. Maar we weten nog onvoldoende hoe ze ontstaan en verlopen. Hoofdonderzoeker André Marquand van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour gebruikt kunstmatige…

artificiele intelligentie

Het gedrag van patiënten voorspellen met data, kan dat?

Op basis van data het gedrag en de beste behandeling van patiënten voorspellen. Rosa Meijer, data scientist bij de Parnassia Groep, is ervan overtuigd dat het kan. Maar eerst moet de kwaliteit van de data intern verbeterd worden. ‘Er komt steeds meer enthousiasme en bewustwording over…

artificiele intelligentie

Neem contact op


Op de hoogte blijven?


Vul uw emailadres in en ontvang gratis ons magazine!

 

 

Disclamer & privacy


Hoe gaan we met jouw gegevens om?

 

Het laatste nieuws


  • Traditionele kunst als therapie: hoe erfgoedkunst kan bijdragen aan mentale gezondheid

  • Aantal zelfdodingen nauwelijks veranderd

  • AI-chatbots missen signalen van bijwerkingen psychiatrische medicatie

  • Mentaal welzijn van jongeren is ietsje verbeterd

  • Oproep MIND aan politiek: kijk naar impact armoede op psychische gezondheid

Zoeken


 

Social media


FacebookTwitterLinkedInInstagram

 

Weesperzijde 10-H   |   1091 EA Amsterdam   |  info@ggztotaal.nl   |   Webdesign PEW

Copyright 2025 - GGZ Totaal
Inloggen | Ziber Website | Design by PEW Grafisch ontwerpstudio